Otel odası dekorasyonun tamamlayıcısı olan tekstillerin renk ve desen seçimleri isabetli yapılırsa, odanın geneli bir bütün halinde; uyum içinde olur.
İsveç, Norveç gibi homojen yapıda bir toplum olsaydık, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran minimalizm’den bahsedebilirdik. Ortadoğu’lu bir toplum olsaydık, bu sefer gösterişli renkler ve abartılı desenlerle işin içinden çıkabilirdik.
Çok çeşitli etnik kökenden insanların bir arada yaşadığı Türkiye’de birilerine bir şey beğendirmek, daha doğrusu herkesi ortak bir noktada buluşturmak her zaman kolay olmuyor. Bu durum bizi daha yaratıcı olmaya, herkese hitap eden çözümler sunma konusunda kendimizi daha da geliştirmeye mecbur bırakıyor. Belki de Türk tekstil firmalarının dünyada söz sahibi olmalarının ardındaki neden bu çok çeşitliliktir.
[wp_ad_camp_1]
Otel odaları çok sade bir biçimde donatılabilir. Hafif renk ve desenler tercih edip kendi ve yakın çevrenizin zevklerini tatmin edebilirsiniz. Tam tersi; patlayan renkler ve abartılı desenler de kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın; otel odaları kamuya açık alanlardır. Her çeşit insanın kısa süreli de olsa yaşam alanı olan otel odalarınız ne sadeliği ile hastane, ne de abartılı döşenmiş tekstillerle müzikhol intibası oluşturmamalıdır.
Bu yazıda otel odası tekstillerini konfor ve kullanım açısından değil; yalnızca dekoratif amaçlı değerlendireceğiz. Aynı zamanda sizlere her zevke hitap etmeyi ve herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği özel mekanlar oluşturmanızı sağlayacak birkaç ufak ipucu vereceğiz.
Yatak örtüsü ve Perde ilişkisi
Yatak örtüsü odalarda dekoratif amaçlı kullanılan objelerin başında gelir. Bazadan kaynaklanan kusurları örtmesi, düzgün ve simetrik serilmeyen nevresimdeki hataları gizlemesi otel odalarında yatak örtüsü kullanımını cazip kılar. Aynı zamanda beyaz tekstillerin tozlanmasını engelleyerek hijyen bir ortam oluşturmanıza da katkı sağlarlar.
Otel perdeleri kullanımı ise bir zorunluluktur. Odayı dışarısı ile görsel olarak izole eden perdeler, yatak örtüleri ile uyum içinde seçilirse ortaya başarılı bir dekoratif çalışma çıkar.
Uyumdan kasıt, perde ve yatak örtüsünün aynı kumaştan imal edilmesi değil; aksine uyumun kontrast oluşturarak sağlanmasıdır.
Kontrast nasıl oluşturulur?
Kontrast zıtlık anlamına gelmektedir. Zıtlık renklerle oluşturabildiği gibi, aynı zamanda desenlerle de oluşturulabilmektedir. Örneğin, aynı renk yatak örtüsü ile aynı renk perde bir arada kullanılabilir. Ancak her ikisi de desenli seçilirse ortaya başarılı bir çalışma çıkmayacaktır. Yatak örtüsünde desen varsa, perde desensiz tercih edilmelidir. Hatta çiğliği yok etmek için kontrast renklerden kırlent kullanmak daha da iyi neticeler almanızı sağlayacaktır.
Aşağıda vereceğimiz örnekte dikkatli bakacak olursanız halı, ve duvarda zaten desen olduğunu göreceksiniz. Bunun üzerine bir de yatak örtüsü de desenli olunca perdeleri mecburen düz kullandık. Eğer perdede de desen kullanmış olsaydık ortaya kötü bir sonuç çıkabilirdi. Halı ve duvar desensiz olsaydı daha da iyi olabilirdi. Otel sahiplerine tekstilleri netleştirmeden halı ve duvar kaplaması yaptırmayı tavsiye etmiyoruz. Tekstilleri halı ve duvara uydurmak sınırlayıcı olabiliyor.
Gene yukarıdaki fotoğrafı inceleyelim. Halı desenli, Duvar desenli, Yatak örtüsü ve Kırlentler de desenli. Bu durumu kurtarmak, biraz dengeye kavuşturmak için blackout perde, tül perde ve nevresim takımlarını desensiz kullandık. Otelin sahibi çizgili saten nevresim takımlarında ısrar etti. Ancak kendisine bu durumun göz yorucu olacağını, ortamda zaten haddinden fazla desen, geometrik şekil olduğunu izah edince o da bize hak verdi.