Terleme son derece doğal bir olaydır. Bedenimiz vücut sıcaklığını ayarlamak için terler.Terlemenin bir diğer temel amacı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Ayrıca metabolizma hızınızı arttıran, örneğin acı biberde bulunan “kapsaisin” maddesi, kafein, tuz, şeker, yağlı ve sindirimi zor gıdalar da terlemeyi arttırır.
Aslına bakarsanız hangi tip kumaşı kullanırsak kullanalım vücudumuz ter salgılamaya devam edecektir. Ancak özellikle sentetik kumaşlar eğer sık dokunmuşlarsa soluma özellikleri (nefes alma) düşük olacağından terin buharlaşmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Ter, kumaşla cildimiz arasında kaldığında ıslanmaya sebep olacaktır. Bu rahatsız edici bir his olmasının yanısıra, vücut ısısının yükselmesine; böylece daha fazla ter salgılanmasına neden olacaktır. Ayrıca ter biriken cilt üzerinde hızla bakteriler üreyecek, bu da kötü kokulara neden olacaktır.
Hepimizin bildiği gibi pamuk gibi doğal liflerden üretilen kumaşlarda terlesek de daha az rahatsız hissederiz. Bunun sebebi pamuklu kumaşların terletmemeleri değil; teri emmelerinden kaynaklanır.
Çeşitli doğa sporları, örneğin dağcılıkta kışın yüksek irtifada ve düşük hava sıcaklıklarında terlemek ölümcül sonuçlara yol açabilir. Ancak enteresandır ki, dağcılık sporu ile uğraşanlar kesinlikle pamuklu kumaş kullanmazlar. Dağcıların iç çamaşırları dahi, bizim günlük hayatta kullanmaktan kaçındığımız polyester (petrol bazlı) kumaşlardan imal edilir.
Öyleyse dağcılar daha az terlemek için neden pamuklu kumaş kullanmazlar?
Aslında bununla ilgili en büyük ipucunu birkaç satır yukarıda kalın puntolarla verdik. Pamuklu kumaşlar teri emer ve hapsederler. Pamuklu kumaşlar ıslandığında kurumaları polyester kumaşlara kıyasla daha uzun sürer. -30, -40 gibi hava koşullarında ıslak kumaş hızla soğuyacak, vücut ısımızı dramatik bir biçimde düşürerek hipotermi ve ardından ölümle sonuçlanan durumlar meydana getirecektir.
[wp_ad_camp_1]
Bu nedenle deneyimli dağcılar ince fakat kat kat giyinerek terleme sorununun üstesinden gelmeye çalışırlar. Artan fiziksel aktivite esnasında katları azaltır, durdukları anlarda ise katları arttırarak ıslanmadan faaliyetlere devam ederler. Eğer bu konu ile ilgiliyseniz dağcılar nasıl giyinir başlıklı Outdoor Haber yazısını okuyabilirsiniz.
Biz şimdi konumuz otel tekstili’ne geri dönelim.
Pamuklu kumaş mı polyester kumaş mı daha az terletir?
İşletmeleri ilgilendiren müşterilerine iyi bir uyku deneyimi sunacak ortamı hazırlamalarıdır. Avrupa’da oteller polyester çarşaf kullanırken, Amerika’da ve ülkemizde pamuklu çarşaf kullanımı daha yaygındır. Bu birazda toplumsal alışkanlıklarla ilgili bir husustur. Polyester çarşaf kullanınca müşteri ter kan içinde kalacak diye bir şart yoktur. Oda ısısı iyi ayarlanırsa müşteri polyester kumaşta da iyi bir uyku geçirebilir. Yeter ki kullanılan polyester çarşaf veya pike ter buharını dışarı tahliye edecek sıklıkta dokunmuş olsun.
Biliyoruz kafanız karıştı. Standart cevaplar vererek “pamuklu kumaş daha az terletir” de diyebilirdik. Ancak işin aslı yukarıda ifade ettiğimiz gibi.
Bu durumda işletmelerinizde pamuk polyester karışımlı kumaşlara daha fazla yer vererek durumu deneyimlemenizi öneririz. %100 polyester kumaşlar belki müşterilerin irrite olmalarına sebep olacak, ancak pamuk polyester kumaşlar her iki lifin de olumlu özelliklerini yansıtacaktır. Pamuğun ter emici özelliği, polyesterin de dayanıklılığın birleştiği kumaş çeşitlerini arttırma bizim de gelecek planlarımız arasında yer alıyor.
aslında sıkıntı hangi kumaşın ne kadar terlettiği değil, hangi kumaşın terlediğimizde koku yaptığı.
kokuya sebep olan vücudumuzdaki hormon dengesi ve bakteriler. polyester kumaş olunca teri emmediği için biriken ter kısa sürede bakteri oluşumunu tetikliyor ve koku oluşuyor. yani polyester kumaş kokuya değil terin vücuttan buharlaşmasına engel oluyo da denebilir. bunu şöyle izah edebilirim. mesela serin havada polyester giyin, efor gerektirecek bir iş yapmazsanız kötü kokmazsınız. çünkü terlemezsiniz. bu durumda polyester kötü kokuya neden olur tezi çöküyor.
pamuklu da giysem sentetik de terliyorum.
özellikle sıcak havalarda pamukludan başka birşey kullanılmasını önermiyorum.