Sayısı bini aşkın restoranla çalıştığımız, bu işletmelerin yıkama süreçlerini devamlı gözlemlediğimiz için; masa örtüsü nasıl yıkanır, uygun maliyetli ve yüksek kaliteli yıkamanın nasıl elde edildiği hakkında bir yazı hazırladık.
İlk olarak yıkama yöntemlerini üçe ayırarak, bunların avantajlarından ve olumsuz taraflarından bahsederek başlayalım.
- Kendi bünyesinde yıkama ekipmanı bulundurup, yıkama personeli çalıştıran işletmeler.
- Yıkama işini kurumsal yıkama firmalarına devretmiş işletmeler.
- Yıkama işini dükkan tarzı çalışan esnafa devretmiş işletmeler.
İşletme içinde yıkama teşkilatına sahip restoranlar
Masa örtüsü satışı yaptığımız müşterilerimiz arasında en iyi yıkama ve ütü neticesini kendi bünyesinde yıkama ekipmanına sahip, bu ekipmanları kullanılması konusunda becerikli personel çalıştıran işletmeler elde ediyor.
Kendi bünyenizde yıkama teşkilatı kurmanın en büyük avantajı, masa örtülerinizin kullanım ömrünün uzaması ve müşterilerinize tertemiz, düzgün ütülenmiş örtüler üzerinde servis yapma imkanı sunması olarak özetlenebilir. Restoranınızın kişi kapasitesi ve yoğunluğu sahip olmanız gereken çamaşır makinesi, buharlı ütü hacmi ve personel sayısını belirlemektedir.
[wp_ad_camp_1]
Öğlen ve akşam yemek hizmeti sunduğunuzu, 30 adet masanızın devamlı servise hazır tutulacağını ve yoğun müşteri trafiğine sahip olduğunuzu farz ederek aşağıda verdiğimiz örneklerden yola çıkarak siz de işletmenizde kendi tekstillerinizi yıkayabilirsiniz.
- 17 kg. yıkama, 9 kg. kurutma kapasiteli LG F1255RDS7 çamaşır makinesi. Yoğunluğa bağlı olarak makine adetini arttırmanız gerekebilir. Tek makine ile başlayıp gözlemlemenizi tavsiye ederiz.
- Silter süper mini 2110 10 litre ütü ve buharlı ütü kazanı.
- Yerden 85-90 cm yüksekliğinde, 2 mt. X 1,5 mt. ebadında sunta veya mdf masa satın almanız gerekiyor. Bu masanın üzerini PVC ile kaplayıp buhardan olumsuz etkilenmesini önleyebilirsiniz. Ardından eski battaniye, yorgan gibi malzemeleri kat kat yerleştirip, en üst kata pamuk veya polyester kumaş sererek ütü masası olarak kullanmaya hazır ediyorsunuz.
- Ütü ve kurutmalı çamaşır makinesi yüksek enerji harcayacağından elektrik kablolamasını ve topraklamayı kontrol etmenizi öneririz.
- Ütüden çıkan örtülerin ölçülerine göre sınıflandırılarak düzenli olarak istifleneceği raf sistemleri kurmanızı öneririz..
- Tüm tekstilleriniz için, beyaz renk olsalar dahi (beyaz da bir renktir) colormatic özellikli kaliteli deterjan ve renkliler için uygun yumuşatıcı. Ayrıca inatçı lekeler için lokal olarak (örneğin yalnızca lekeli kısmı bir leğene batırarak) uygulayabileceğiniz Kosla Oxi Action leke çıkarıcı gibi kimyasallar stoklamanız gerekir. Markasız, kilo ile çuvalda satılan endüstriyel deterjanlarda ağartıcı kullanıldığı için beyaz renk olsa dahi tüm tekstillerinizin renkleri solacak, kısa sürede kumaşta yırtılmalar meydana gelecektir.
- Yıkama ve ütü konusunda deneyimli, en azından öğrenmeye istekli personel istidham etmeniz gerekiyor.
- Tüm bu teşkilatı hava sirkülasyonu olan bir odada toplamanızı tavsiye ediyoruz.
Bu yıkama şeklinde karşılaşacağınız tek zorluk personel istidhamıdır. Eğer bu konuda sıkıntı çekmeyecekseniz, ekipman, personel, elektrik ve su giderlerine rağmen en iyi ve en hesaplı yıkama yöntemi budur. Satın aldığınız deterjan, yıkama ve ütü kontrolünüz altındadır. Eğer personeliniz işi aceleye getirmek için makineyi tepeleme doldurmazsa (bu durumda kimi örtülere su dahi ulaşmıyor), ütüye yeterli özeni gösterirse bir daha bu yöntemden vazgeçeceğinizi düşünmüyoruz. Yazının devamında bahsedeceğimiz, yıkama firmalarında karşılaşılan olumsuzlukların hiçbirini bu yöntemle yaşamayacaksınız.
Endüstriyel yıkama firmaları ile çalışan restoranlar
34 yıldır kurumsal firmalara tekstil ürünleri satışı yapıyoruz. Çok net söyleyebiliriz ki; büyük ölçekli çalışan endüstriyel yıkama firmaları tekstillere yeterli özeni göstermiyorlar. Karşılaştığımız olumsuzlukları sıralayacak olursak;
- Özellikle beyaz renkli tekstil ürünleri kesinlikle tavsiye etmediğimiz ağartıcı içeren deterjanlarla yıkanıyor. Aksi belirtilse dahi ispat ve denetleme imkanı bulunmuyor.
- Beyaz masa örtülerinin, hastanelerden alınan kanlı, cerehatlı çarşaflar ile aynı anda makinede yıkandığına şahit olduk.
- Birçok işletme yıkama atık suyu olan gri suyu (geri kazanılmış su) arıtıp tekrar kullanıyor. Çevre için çok olumlu olan bu durum, ancak çok kaliteli ve sürekli bakımı yapılan arıtma sistemleri ile randıman veriyor. Geri kazanılan su yeterli kalitede değilse, yıkama kalitesinde dramatik düşüşler yaşanıyor.
- Yüksek ısı ile yıkama ve kurutma işlemleri yapılıyor. Düşük ısıda aktif olan kaliteli deterjanlar maliyetleri yükselttiği için ucuz üçüncü sınıf deterjan kullanımı oldukça yaygın. Kurutma işleminde ise süreyi kısaltmak, kuyruktaki işleri zamanında yetiştirmek için yüksek ısı ile kısa süreli kurutma işlemi yapılıyor. Her iki olumsuzluk tekstil ürünlerinin ömrünü ve kondisyonlarını etkileyen unsurların başında geliyor.
- Ütü işlemi için buharlı ütü kullanılmıyor. Merdane ütüde özensiz biçimde yapılan ütü işlemi neticesinde kırışık içindeki örtülerle müşteri ağırlamak durumunda kalıyorsunuz. Ayrıca merdane ütüde tekstillere makine yağı bulaşma riski de mevcut.
İşini çok iyi yapan endüstriyel yıkama firmaları elbette vardır. Ancak biz henüz şahit olmadık. Belki olumsuzluklarla karşılaşmamızın başlıca nedeni, müşterilerimizin düşük fiyat teklifi veren yıkama firmalarına yönelmeleridir. Ülkemizde yaygın olan “hem ucuz, hem kaliteli” şeklindeki düşünce biçimi tekstil sektöründe olmadığı gibi, yıkama sektöründe de gerçekçi bir yaklaşım olmayabilir.
Yıkama konusunda küçük esnaf ile çalışan restoranlar
Eğer işini severek yapan, dürüst bir esnafa denk gelirseniz çok iyi neticeler alabilirsiniz. Eğer bu esnafın iyi niyetini zorlayarak düşük fiyattan yıkama yapmasını sağlarsanız, kazançlı çıkmayacağınızı baştan belirtelim. Düşük fiyat esnafın kaliteyi azaltması anlamına gelecektir. Deterjan kalitesi azalacak, makineyi daha da dolduracak, araya başka işler alacak; neticede oluşacak gelir kaybını azaltmak için kendince yöntemlere başvuracaktır.
Böyle bir esnafa denk gelirseniz örtüleri her zaman ilk günkü kondisyonda, deyim yerindeyse “jilet gibi” ütülenerek teslim almak istediğinizi belirtin. Aranızda konuşarak deterjanların sizin tarafınızdan temini de sağlanabilir. Hatta çamaşır makinesi almayarak, yani yıkama işine kendiniz girmeden sadece ütü işini üstlenerek, size ürünlerin sadece yıkanarak teslimini de sağlayabilirsiniz.
Son söz olarak restoranlara tavsiyemiz, yukarıdaki üç farklı durumdan hangisini tercih ederseniz edin, yıkamaya tüm örtülerinizi bir kerede vermeyin. İlk olarak 5 örtüyü yıkayıp ütülemelerini isteyin. Hatta bunu birkaç defa yapın. Yeni örtüler ile aralarındaki ölçü ve kalite farkını denetleyin. Kalitesine emin olduğunuzda tüm örtülerinizi yıkamaya devam edin. Böylece geri dönülmez bir hata yapma olasılığınız azalacaktır.
Kurumsal çamaşırhaneler ile biz de çalıştık. Maalesef randıman alamadık. Çok büyük bir restoran olmadığımız için (43 masa aslında çok da ufak sayılmayız) adetleri beğenmediler. Her gün teslimat istedik, üç günde bir öne sürdüler. Neticede sizin de tavsiye ettiğiniz gibi ufak bir oda ayarladık, iki adet samsung kurutmalı çamaşır makinesi, buharlı ütü ve bu işlerle ilgilenecek orta yaşlı bir bayan aldık. Kirli masa örtülerini geceden makinalara atıyoruz, sabah bayan gelip yıkanmış örtülerin ütüsünü hallediyor. Maliyet yarı yarıya azaldığı gibi, kalite arttı. Üstelik kimsenin kahrını da çekmiyoruz.
samsung makinalar kaç litrelik? memnunmusunuz
9 kiloluk samsung modelini tam hatırlamıyorum ama hepsi aynı zaten. çok memnunum. enerji ve tüketimi çok az.
Makinanızın kurutma özelliği olduğunu yazmışsınız. Ancak kurutma özelliği olmayan makinalara geceden atılan örtüleri sakın sabaha kadar makinada ıslak bekletmeyin. Örtüler küflenecek, iplikleri bozulup yırtılmalar olacaktır.
Biz masa örtülerinin üstüne cam kestirdik. Evet pek şık durmuyor, ortamı biraz basitleştirdi.. ancak günde bazen iki defa yıkarken, şimdi ayda bir veya iki kere yıkamak yetiyor. Eğer camdan vazgeçersek ben de ihtiyacı olan bir bayanın evine makine ve ütü koyup yıkama işini çözmek istiyorum.
biz de pvc kullanıyoruz. yıkama derdinden kurtardı ama maalesef şıklığı da gölgeledi. yeni masa örtüsü aldığımızda artık bir yıkama teşkilatı kurarız.
Yeni çalıştığımız bir restoran masalarına fiberglass yaptırıyor. Memnun kalırlarsa fotoğraflayıp burada tanıtacağız.
fotoğraf paylaşırmısınız lütfen
ilk fırsatta…
Değişik öneriler okumak çok güzel. Paylaştığınız için teşekkürler.
Personel çalıştırmak çok maliyetli… 2 kişi çalıştırsan vergisi sgksı kesintisi maaşı yemesi içmesi ayda 4000 lira ama yıkamaya versen bu sefer örtüler hayata küsüyor.
bu tip yazılar yazmaya devam edin, alışık olmadığımız birşey çok şaşırdım ve sevindim.
Acaba lg nin 17 kg luk çamaşır makinasi 23 odalı bir otel için yeterlimidir sizce? Yoksa sanayi tipi tolkar,tolon vs marka endustriyel makinamı gereklidir?
Mehmet bey merhaba, oteliniz devamlı faal, 23 odanın neredeyse tümü her gün dolup boşalan bir şehir oteli ise tek makine ile sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ancak bildiğim kadarıyla endüstriyel makineler pahalı ve ayrıca kurutma ünitesi de ayrıca satın almak gerekiyor. Yani ikisinin toplam maliyeti neredeyse birkaç yaşında yerli otomobil fiyatında…
Şu olabilir, tek LG ile başlayıp yoğunluğa göre iki makinaya çıkabilirsiniz.
Bir diğer alternatif de ikinci el makineleri takip etmek.. http://www.sahibinden.com/elektrikli-ev-aletleri-beyaz-esya-camasir-makinesi?address_country=1&a8009=131300&a8009=131303&a8007=132775
bahsettiğiniz 17 kiloluk LG (F1255RDS7) 3500-4000 TL arasında… 1500-2000 TL civarlarına 12 kiloluk ikinci el LG ve Samsung çamaşır makineleri satılıyor. İki tane satın alıp 24 kilo yıkama kapasitesine de sahip olabilirsiniz.
yıkama firmaları masa örtüsü kiralıyor ancak sundukları örtüler yırtık pırtık çarşaf gibi ince. mekanda yıkama teşkilatı işini fotoğraflı biçimde anlatırsanız sevinirim.